Willem-Alexander en waterbeheer zijn net zo sterk aan elkaar verbonden als Waterluxe en waterontharders. Beiden maken zich hard voor water. Onze koning heeft zich altijd ingezet voor water. Schoon water. Genoeg water. Water is overal; op sommige plekken teveel, op andere juist te weinig en soms is het te vies.
Willem-Alexander heeft de hele wereld rond gereisd, in de functie van watergezant (met als doel het uitdragen van de Nederlandse expertise op gebied van watermanagement). Dit deed hij om de leidende rol, die Nederland heeft in de aanpak van waterproblemen, te verstevigen. Waar een klein land al niet groot in kan zijn.
In de eerste jaren, begin 1997, werd lacherig gedaan over zijn functie binnen het watermanagement. Watermanagement, weinig mensen hadden ervan gehoord. Dat we goed zijn in dijken bouwen wisten we. En dat we de wereldberoemde baggeraars zijn ook. Maar het is hem gelukt dit, in eerste instantie vage baantje, inhoud te geven. En hoe. De scepsis verdween en veranderde langzaamaan in respect en lof. Hij heeft wereldwijd enorm veel en goed werk verzet. Om het waterbewustzijn te creëren en te vergroten, maar ook om te benadrukken welke expertise Nederland in huis heeft als waterland. Een mooiere ambassadeur konden we ons niet wensen. Een, toen nog, prins die zich hard maakte voor water. Schoon water. Genoeg water. Water is door de klimaatverandering een enorm vraagstuk. Er is te veel, te weinig of te vies water. De koning sprak niet alleen over water, maar kwam ook met praktische oplossingen om problemen op te lossen en toepassingen om problemen te voorkomen. Dit deed hij vaak in samenwerking met het bedrijfsleven. Hij heeft als boegbeeld de aandacht gevestigd op de waterproblematiek.
In Nederland vinden we het niet meer dan normaal dat er schoon en genoeg water uit onze kraan komt. Maar niet in alle landen is dit gewoon. Water uit de kraan is eigenlijk heel bijzonder en luxe. Water is zo’n normaal aspect uit ons dagelijks leven, dat we er niet meer bij stilstaan, dat we geluksvogels zijn. Altijd de beschikking over schoon en voldoende water. Om te drinken, om te douchen, om de tuin te sproeien.
Op Koningsdag trekken we traditioneel massaal naar de vrij markt. Maar ook een vaartocht over de Amsterdamse grachten is heel populair (bij mooi weer). Heel gezellig; lekker varen, drankje en hapje erbij. Niets fijner dan met vrienden genieten op het water. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe vies onze grachten zijn? Onze partner Aquablu weet heel goed hoe vies de grachten zijn. Daarom introduceerden zij gezuiverd Amsterdams Grachtenwater.
Aquablu ging de grachten op en tapte water uit een aantal bekende grachten zoals de Herengracht en Prinsengracht. Ze namen hun zuiveringssysteem mee in een koffer en die werd op een sloep geïnstalleerd. Het water werd uit de gracht gepompt en ter plekke gezuiverd, gemineraliseerd en gebotteld. Alle bacteriën, virussen, hormonen en lood zijn uit het water gefilterd. Aquablu laat hiermee zien dat ze niet alleen elke vorm van zoetwater tot drinkwater kunnen zuiveren, zelfs het meest vervuilde water, maar ze bieden ook inzicht in de kwaliteit van het water. En op Koningsdag kunnen ze iedereen op de grachten voorzien van een toepasselijk drankje. Proost op een gezellige dag!
Op 27 april zijn wij een dagje vrij en genieten wij van een oranje tompouce. Donderdag 28 april staan we weer voor je klaar. We sluiten uiteraard graag af met felicitaties aan onze majesteit. Hoezee, hoezee, hoezee, namens Waterluxe uit Enschede!