Je kunt er niet omheen; de nieuwspagina’s staan vol met berichten over de enorm hoge gasprijs waar Nederland mee te maken heeft en nog krijgt.
Niet alleen huishoudens gaan dit merken in hun portemonnee, ook bedrijven. Elektriciteit is ruim acht keer duurder dan vorig jaar en gas zelfs tien keer. Een enorme stijging die vooral consumenten raakt die geen vast contract hebben bij hun gas- en energieleverancier. Zet je je energietarief nog vast en kies je voor zekerheid? Voor een huishouden, zonder energiecontract, kunnen de extra kosten in 2022 oplopen tot €900. Een ongekende stijging.
Met deze enorme stijging in het vooruitzicht word je je bewust van je eigen stookgedrag. Welke maatregelen kun je treffen om je stookkosten en je energierekening zo laag mogelijk te houden? In de eerste plaats kan het afsluiten van een energiecontract voor de duur van een jaar zekerheid en rust geven. Je zet de tarieven vast en hebt niet meer te maken met een stijging van de kosten als de prijzen verder stijgen. Wat kun je verder doen en hoe krijg je je stookkosten omlaag?
Zes tips om je stookkosten omlaag te brengen:
Een waterontharder schaf je aan als je last hebt van kalkaanslag. Dat is een nadelig effect van te hard water. Een effect dat zichtbaar is. Maar hard water heeft ook nadelige gevolgen die je niet met het blote oog kunt zien. Hard water laat kalkresten achter. Deze resten blijven ook achter in je leidingen en in je verwarming. Hierdoor moet het water harder stromen voor hetzelfde resultaat. Het is niet gek dat je verbruik hiermee omhoog gaat en dus ook de kosten. Zacht water laat geen sporen na in je leidingen en verwarming. Het water kan er goed doorheen stromen zodat je maximaal rendement haalt uit je verwarming. Je stookkosten zijn lager waardoor je maandelijkse rekening lager uit gaat vallen; je bespaart op je energierekening.