Onze waterontharders werken niet door elektriciteit of magneten, maar met een harsfilter dat de kalk echt uit het water haalt. Er is wel stroom nodig voor de besturing van de ontharder, onder andere om het verbruik en de tijd bij te houden. De waterontharder wordt aangesloten net achter de watermeter, waardoor u in het hele gebouw van kalkvrij water kunt genieten. Het proces waarmee de hars de kalk onttrekt aan het water heet ionenwisseling.

Ionenwisseling is de allerbeste manier om kalk uit water te halen. Het harde water stroomt door de harscilinder. Op de harsbolletjes zitten natriumionen die uitgewisseld worden tegen de calciumionen in het water. Sommige mensen proeven het verschil, maar het is vooral een ander gevoel. Kalkvrij water is zachter en smaakt zeker niet zout.

Als het hars verzadigd is met calcium, moet het “geregenereerd” worden. Dat gebeurt door middel van een spoeling met zout water, dat in de zoutbak wordt aangemaakt. Door de zoutspoeling gaat de kalk van het hars af en kan het weer kalkvrij water geven. Bij een 10-liter ontharder en de meest voorkomende hardheid gebeurt dit één keer per 3000 liter aan waterverbruik. Het spoelwater met alle kalk gaat via een afvoer naar het riool. Tijdens de spoeling kunt u nog wel water gebruiken, maar dat is niet kalkvrij. Het spoelproces gaat op druk van de waterleiding, er zit dus geen pomp in. Daardoor is de ontharder energiezuinig, de elektriciteit is alleen nodig voor de besturing.

Onze waterontharders hebben dus het volgende nodig: 

  • Aanvoerleiding water vanaf een hoofdleiding naar het apparaat en terug.
  • Afvoer (we hebben een speciaal systeem onze afvoerslang aan te sluiten op een bestaande pvc-buis, die gerust hoger mag liggen dan de ontharder).
  • Een stopcontact (er zit 3 meter snoer bij).
  • Zout, klik hier.