Verandert de smaak van mijn water?
Smaak is een bijzonder fenomeen. De samenstelling verandert iets en dat levert een iets andere smaak op, maar lang niet iedereen proeft dat. Als je veel water drinkt is de kans groter dat je het wel proeft. Sommige mensen vinden vooral dat het anders voelt. Hoe dan ook, het belangrijkste is dat het water door de ontharder niet ineens vies gaat smaken of zout. Sommige mensen moeten meteen aan bronwater denken als ze het voor het eerst proeven.

 

Werkt een waterontharder goed tegen huidproblemen?
Ja. Kalk is één van de factoren die spelen bij een huidaandoening zoals eczeem of gevoeligheid zoals jeuk na het douchen. Van de aandoening ben je niet af dankzij kalkvrij water, maar wel van de symptomen en daar gaat het natuurlijk om. Bij sommige mensen verminderen de klanten en bij sommige blijven ze weg. De huid droogt minder uit zonder kalk in het water en onze klanten merken daarom ook flinke verbetering met problemen zoals winterhanden.

 

Wat is Duitse hardheid (Dh)?
Duitse hardheid is de meeteenheid waarin we de totale hardheid uitdrukken. Totale hardheid is de kalk en magnesium in het water samen en dat zijn de stoffen die kalkaanslag veroorzaken. Dit is hoofdzakelijk kalk en termen zoals kalkgehalte en kalkaanslag zijn zo ingeburgerd dat wij voor het gemak ook kalk zeggen wanneer we de combinatie van de twee bedoelen. Er zijn ook Franse graden en andere meeteenheden en ze kunnen allemaal omgerekend worden naar Dh. Duitse hardheid wordt gemeten in graden: bij 0°Dh zit er geen kalk in en Nederlandse drinkwaterbedrijven mogen maximaal 14°Dh leveren. Wat het meeste voorkomt in Nederland is 8 à 9 °Dh.

 

Vanaf welke hardheid heb ik een ontharder nodig?
Onze ervaring is dat mensen vanaf 5°Dh behoefte aan een waterontharder en bij mensen met huidproblemen ligt die grens lager; 0 is dan echt fijner dan bijvoorbeeld 3 of 4. Eigenlijk doet het getal er niet toe want als je vind dat je last hebt van kalk, dan bieden onze ontharders een oplossing. Het getal is wel belangrijk voor het instellen van de ontharder en daarom hoort er bij elke ontharder een kalkmetingsset.

 

Hoe werkt de ontharder?
Kort gezegd werkt het dankzij ionenwisseling. Je water stroomt door de harstank (dus niet door het zout) en de hars onttrekt de kalk uit het water en stopt iets natrium terug. De zoutvoorraad is er alleen om de hars af en toe van kalk te ontdoen (regenereren). Tijdens de regeneratie wordt de hars schoongespoeld met zout water en dat is nodig zodra de hars verzadigd is met kalk of uiterlijk na 14 dagen om te lang stilstaand water te voorkomen. De opgenomen kalk wordt met het overtollige zout naar een afvoer gespoeld en dan is de hars weer zo goed als nieuw. Dit gaat automatisch door; zo vaak als nodig is tot het zout op is, dus dat is wat je als gebruiker in de gaten moet houden.

 

Komt het zout in mijn water terecht?
Ja en nee. Keukenzout en de zoute smaak die wij kennen is natriumchloride. De ontharder spoelt zich met zout water schoon, maar de chloride wordt weggespoeld naar het riool. Alleen natrium blijft achter op de hars. Moet je oppassen met zout in de voeding, dan is de ontharder geen probleem want de hoeveelheid valt in het niet bij zout wat in voeding zit. Als je helemaal geen natrium mag hebben kan je het beter niet drinken. Raadpleeg een arts als je zekerheid wil. De hoeveelheid natrium die de ontharder toevoegt 0,0075 gram (7,5mg) per graad Dh die je er aan kalk uithaalt.

 

Haalt de ontharder alle kalk uit het water? Mijn lichaam heeft toch kalk nodig?
De hars in de ontharder onttrekt inderdaad alle kalk uit het water en dat is geen probleem omdat we met een gevarieerd dieet meer dan genoeg kalk uit onze voeding binnenkrijgen. Die organische kalk is ook de soort kalk die het menselijk lichaam nodig heeft. Onze waterontharders hebben wel een stelschroef waarmee je zelf iets anders dan 0°Dh kan instellen; 3°Dh is namelijk ook al zacht en veroorzaakt geen noemenswaardige kalkaanslag in de badkamer. Voor de huid is 0°Dh wel fijner. De meeste particulieren laten de stelschroef dicht en dat mag van het Drinkwaterbesluit/Vewin. Er was vroeger een minimale hardheid voorgeschreven, maar die geldt alleen nog voor collectieve situaties zoals campings, sportscholen en dergelijke.

 

Is zacht water slecht voor mijn koperen leidingen?
Nee. De experts van Aqua Belgica hebben vele onderzoeken bekeken en de conclusie getrokken dat de techniek die wij gebruiken (ionenwisseling) geen probleem vormt voor koper. Deze vraag wordt vaak gesteld omdat pH (zuurtegraad) wel eens verward wordt met Dh (Duitse hardheid = totale hardheid in Duitse graden). Als de pH van water te laag is, kan het wel koper oplossen. Zo’n lage pH kan in de natuur voorkomen en kan je creëren door stoffen uit het water te filteren zonder iets terug te stoppen. Ionenwisseling zorgt ervoor dat calciumionen worden vervangen door natriumionen en daarom daalt de pH niet als een onze waterontharder gebruikt. Klik hier voor het document van Aqua Belgica.

 

Wat kost de ontharder?
Naast de aanschafprijs en eventueel installatiekosten, heb je bij een normale hardheid voor elke 50m³ aan waterverbruik één zak zout nodig van 25kg. Dat komt erop neer dat je één zak nodig hebt per persoon per jaar en dat loopt op als de hardheid hoger is of je meer water verbruikt dan de gemiddeld 40 à 50 m³ per persoon. Gezien de kosten van een zak zout vallen die kosten per jaar heel erg mee en daar komt harscleaner bij: die kost minder dan een zak zout. Als wij komen voor een echte onderhoudsbeurt, dan is het belangrijkste wat we doen die harscleaner toevoegen en dat kan je makkelijk zelf één keer per jaar doen, bijvoorbeeld tegelijk met het bijvullen van zout.

 

Kan ik zelf de installatie regelen?
Ja. Als je handig bent of al een installateur in gedachten hebt, kan je met een gerust hart de ontharder bij ons bestellen want er zit een goede handleiding bij die we zelf hebben samengesteld. Elke loodgieter moet het kunnen.

 

Hoe lang duurt de installatie?
Afhankelijk van de klus komen wij met één of twee monteurs en zijn we één tot twee uur bezig. Er hoort ook nog uitleg bij na de tijd. Hoe lang het precies duurt is onder andere afhankelijk van hoeveel er geboord moet worden. Iemand die voor het eerst een ontharder installeert kan er ook met gemak 3 uur of meer over doen.

 

Krijg ik drukverlies door de ontharder?
Technisch gezien wel, maar dat is verwaarloosbaar bij een huishoudelijk waterverbruik. Het kan wel merkbaar zijn als je al een matige waterdruk hebt. Veel meer drukverlies komt als je een TBE-CA bij de ontharder bestelt. Zo’n terugstroombeveiligingseenheid is een verplichting die de waterleidingmaatschappij oplegt en we hebben ze in ons assortiment. Ze zijn echter niet goedkoop en ze geven veel drukverlies. Als je er geen bestelt, gaan wij ervan uit dat je er al een hebt in je waterleiding of die zelf nog gaat regelen.

 

Krijg ik bacteriën in het water?
Er zitten altijd bacteriën in drinkwater. Om te voorkomen dat ze te veel vermenigvuldigen, moet voorkomen worden dat water te lang stilstaat. Als je qua verbruik niet aan de capaciteit komt die de ontharder heeft voordat ‘ie moet spoelen, voert ‘ie na 14 dagen toch voor de zekerheid een spoeling uit. Het water in de zoutbak staat dan maximaal 14 dagen stil en het water in de harstank en leidingen staat veel korter stil tenzij je met vakantie bent.

 

Moet ik andere schoonmaakmiddelen gebruiken?
Niet per se, er is vooral minder nodig en dat scheelt meer dan je denkt. Vooral in de wasmachine en vaatwasser kan je makkelijk de geadviseerde hoeveelheid bij normaal water halveren. We raden wel af agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken want die zijn slecht voor voegen, kitranden en dergelijke en dat is sneller merkbaar als er geen kalkaanslag is die het middel moet oplossen. In de vaatwasser is zout niet meer nodig en glansspoelmiddel wel. In onze handleiding zit een instructie kalkvrij water met meer praktische informatie.

 

Er zijn ook ontharder zonder zout, hoe zit dat?
Wij ervaren dat alles wat niets uit het water haalt (of juist iets toevoegt om de kalk tegen te gaan) niet zo goed werkt als een echte waterontharder. Soms worden die andere systemen ook waterontharders genoemd, maar het zijn geen ionenwisselaars. Wat het slechtst werkt (een magneet om de lediding) is wel goedkoop, maar het effect is ook minimaal. De apparaten die wel effect hebben zijn op lange termijn duurder dan een ionenwisselaar omdat de filters die vervangen moeten worden duurder zijn dan zout wij gebruiken om ons filter steeds schoon te spoelen.

 

Is een waterontharder goed voor het milieu?
Met een waterontharder heb je minder schoonmaakmiddelen en shampoo en dergelijke nodig. Er komen dan minder reststoffen van bij de rioolwaterzuivering terecht en het scheelt in de productie. Daar staat wel zoutproductie tegenover en de chloride die bij in het riool komt. We zijn ervan overtuigd dat per saldo het beter is wel te ontharden. Bovendien kost het minder energie om water op te warmen wanneer dat gebeurt zonder een laag kalkaanslag op het warmte-element.